De geldigheid van de coronavouchers die consumenten hebben gekregen omdat hun vakantie werd geannuleerd, is met twee maanden verlengd tot veertien maanden. Dat bevestigt Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) na berichtgeving door NU.nl. De eerste verstrekte vouchers zouden op 17 maart verlopen waarna uitbetaling zou volgen van niet gebruikte vouchers en daardoor zouden reisorganisaties in de problemen komen.
Er staat voor ruim 600 miljoen euro aan coronavouchers open waarvan het merendeel voor de zomer zou komen te vervallen. Het is op 16 maart precies een jaar geleden dat de overheid reisrestricties afkondigde en mensen daardoor vouchers kregen voor hun geannuleerde vakanties. Deze tegoedbonnen moesten na een jaar worden terugbetaald door de reisorganisatie of ingezet worden voor een nieuwe vakantie.
Normaal gesproken moet een organisatie bij annulering een reiziger binnen veertien dagen terugbetalen, maar omdat dat het faillissement van veel organisaties zou betekenen, werd door onder meer de Consumentenbond geadviseerd om een voucher te accepteren. Deze waren gedekt door het garantiefonds van SGR.
De Consumentenbond en toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) steunden de vouchers, op voorwaarde dat reizigers na uiterlijk een jaar alsnog hun geld zouden terugkrijgen. Eerder op de dag opende de Consumentenbond een meldpunt waar reizigers met coronavouchers van bijna een jaar oud zich kunnen melden als zij nog geen geld hebben teruggekregen.
Reisorganisaties dreigden in de problemen te komen doordat het geplande voucherfonds er nog niet is. Het wachten is nog op goedkeuring van de Europese Commissie. Het door het kabinet beloofde fonds is bedoeld voor bedrijven die zelf niet genoeg geld in kas hebben. Met het geld moeten consumenten worden terugbetaald als ze hun voucher niet hebben ingewisseld voor een andere vakantie. De SGR verzekert consumenten dat ze hoe dan ook hun geld terugkrijgen.
Door: ANP